El consistori ha anunciat l’adjudicació de les obres per a la recuperació i restauració de l’Agüelet, terrenys que es van recuperar arrel d’una moció de Compromís l’any 2018 

Quique Castelló: “la recuperació de l’Agüelet s’ha de fer bé i, tanmateix, hem de continuar treballant per recuperar altre patrimoni local com La Muralla”

El portaveu de Compromís per Almenara, Quique Castelló Abad, ha anunciat que el seu grup ha registrat una moció per ampliar i insistir en la recuperació de la totalitat del patrimoni històric i cultural d’Almenara. Ho fa després de conèixer que l’adjudicació de les obres de l’Agüelet per un valor de 184.000 euros. Així doncs, el regidor valencianista ha afirmat que “la recuperació de l’Agüelet s’ha de fer bé i, tanmateix, representa un primer pas d’un llarg camí en el nostre projecte de poble en el que volem recuperar tot el patrimoni històric”. En eixe sentit, Castelló ha confirmat que les aspiracions de Compromís passen per “iniciar el procés més adient per tal de recuperar la Muralla, protegir-la i revaloritzar-la junt amb el centre històric”.

En la mateixa línia, Compromís vol recuperar i posar en valor l’anomenada Atapuerca Valenciana, situada als Estanys; el Punt del Cid, que a més està declarat com a Bé d’Interés Cultural per la Generalitat Valenciana i que a hores d’ara està amenaçat pel traçat de l’AVE; i, la Sèquia Major, que era l’encarregada de portar l’aigua des de la Font de Quart a Almenara, també amenaçada pel projecte urbanístic de Montalmenara. Compromís per Almenara demana a l’Ajuntament d’Almenara tramitar la solicitud perquè la Generalitat Valenciana declare la muntanya del Castell, la muntanya Blanca i el Punt del Cid com a ‘Monument Natural’. 

Els nacionalistes insisteixen en complir amb l’acord de gener de 2017 per la redacció del Catàleg de Patrimoni Històric d’Almenara que demanava realitzar un catàleg de béns patrimonials històrics del municipi i que, una volta realitzat, es busquen els mitjans per donar protecció i valor al lloc (BIC o altres eines a l’abast). Finalment, els sobiranistes demanen promocionar el catàleg per donar-lo a conèixer i senyalitzar adequadament el patrimoni històric i cultural d’Almenara.

Amb la voluntat d’augmentar els espais de participació directa, Compromís per Almenara demana iniciar els tràmits per crear una comissió local de patrimoni integrada per persones expertes i membres d’associacions per la conservació del patrimoni històric i cultural, tècniques municipals i els grups polítics amb representació municipal. La comissió haurà de fer seguiment dels acords i dels processos per la conservació i restauració del patrimoni històric d’Almenara. 
Així mateix, Compromís per Almenara demanarà al plenari de desembre que l’Ajuntament inste a la Generalitat a mantenir les ajudes per a la recuperació i restauració del patrimoni històric i cultural dels pobles, just després de conèixer que la Conselleria de Cultura retallarà 3 milions d’euros en patrimoni.