Quique Castelló: “Un poble amb la determinació de créixer, no pot seguir funcionant amb normes subsidiàries dels anys 80”

Castelló: “El PGOU donarà seguretat a les empreses que vulguen vindre al nostre poble, a més de protegir el territori i blindar el nostre patrimoni històric i cultural”

Compromís per Almenara posa damunt la taula la necessitat urgent d’aprovar l’inici de la tramitació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) donat que “un poble amb la determinació de créixer, no pot seguir funcionant amb normes subsidiàries dels anys 80”, segons ha afirmat el portaveu local de la formació, Quique Castelló Abad. En eixe sentit, el portaveu nacionalista ha manifestat que “el PGOU donarà seguretat a les empreses que vulguen vindre al nostre poble, a més de protegir el territori i blindar el nostre patrimoni històric i cultural”. Per aquest motiu, Castelló ha confirmat que “per a Compromís és imprescindible este punt per a poder arribar a un acord de pressupostos”.

En eixe sentit, Compromís valora positivament que Almenara estiga en una situació de creixement i desenvolupament de la seua economia i “volem fer-ho de forma ordenada i sense destruir el territori perquè això és el que significa combatre l’emergència climàtica i aplicar l’Agenda 2030”, ha sentenciat Castelló. Cal recordar que el PGOU és l’instrument de planejament urbanístic bàsic per a l’ordenació integral del territori d’un municipi. El document planeja i defineix el model d’utilització del sòl a llarg termini i, per tant, estableix el model de poble que es vol impulsar. Castelló ha aclarit que “això ho hem de marcar des de l’Ajuntament, i cal un govern estable que determine quin camí ha d’agafar Almenara per als propers 20 o 25 anys”. 

Què és un PGOU?

En eixa línia, l’ordenació del territori d’un municipi comprèn necessàriament la classificació i qualificació del sòl vinculat al territori que es planeja fixant les condicions i/o paràmetres urbanístics bàsics així com el corresponent règim jurídic, la definició dels elements fonamentals de l’estructura general de l’ordenació urbanística del territori planejat, és a dir les vies de comunicació principals, els equipaments i serveis comunitaris més rellevants i les zones verdes o dotacionals i, finalment, la fixació del programa per al desenvolupament i execució de les corresponents previsions.

Compromís recorda que dins del sistema de planejament previst per la Ley del Suelo de 1976, el PGOU és un pla originari, en el sentit que la seva formació no requereix l’existència prèvia d’un o altre instrument de planejament superior i és també un pla necessari en el sentit que sense ell no és possible el desenvolupament ple del planejament derivat successiu ni la realització basant-se en aquest de l’activitat urbanitzadora i edificatòria.